La Safor

Des del 1999 és la seu a Oliva del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM).

Com arribar

C/ Major, 12

Municipi
Telèfon
96 285 12 53

El Museu s’ubica en la casa que serví de domicili a En Gregori Maians i Ciscar (1699-1781) i a la seua família durant els 28 anys de residència en la seua ciutat natal (1739-1767). Rehabilitada l’any 1988 com a casa de cultura, des del 1999 és la seu en Oliva del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM).

La visita al Museu s’inicia amb un audiovisual sobre la figura de Maians i la seua trajectòria intel·lectual en el marc de la il·lustració històrica en terres valencianes i espanyoles. És en la planta noble on es desenvolupa l’exposició permanent sobre la vida quotidiana al segle XVIII, organitzada a partir de materials històrics i facsímils, i en la qual es recreen les condicions materials de la vida de la família Maians: l’alcova principal, els dormitoris dels fills, la cuina, el menjador i la biblioteca de l’erudit.

D’entre el nombrós conjunt de peces exposades destaquen els retrats d’En Gregori i d’un dels seus germans –Manuel Maians-, ambdós de finals del segle XVIII-principis del XIX. L’excepcional recreació de l’àmbit domèstic de l’època, sumada a la conservació de l’arquitectura original de la casa, són un referent per a comprendre millor la tasca de defensa de la crítica i la lluita per la llibertat de pensament que portà terme En Gregori des del seu retir a Oliva. (Font: https://goo.gl/YeYNiq )