La Safor

Primera línia de vigilància enfront dels pirates berbers, el més famós d’ells va ser el pirata Barba Roja.

Com arribar
Municipi
Època
S.XVI
Ús primitiu
Vigilància, defensiu
Estil
Arquitectura Renaixentista

Aquestes torres formen part del sistema de protecció del litoral valencià dissenyat per al Regne de València el 1528 a les Corts de Montsó, al costat de la guàrdia costanera i el Castell de Santa Anna a Oliva configurant els principals elements amb els quals comptà La Safor-Valldigna. Al llarg de l’actual província de València van ser 13 torres.

Tavernes de la Valldigna, Xeraco i Piles formaren una primera línia de vigilància enfront dels pirates berbers, –el més famós d’ells va ser el pirata Barba Roja–, que saquejaven les nostres terres amb ajuda dels moriscs descontents que habitaven el Regne. Les tres torres estan situades molt prop de la platja i actualment es troben envoltades de natura, convertint-se en un molt bon punt d’atracció turística.

La Torre de Tavernes de la Valldigna, la Torre de la Vall, és la més alta i esvelta de tot el sistema de defensa i compta amb una àrea d’esbargiment amb taules, bancs, font i torradors.

La Torre de Guaita de Xeraco, està rodejada pel riu Vaca i la Marjal de la Safor. Des d’aquesta zona es pot gaudir d’una de les millors estampes del Mondúver, i d’un passeig tranquil per camins asfaltats i amb molt poc tràfic.

La Torre de Guaita de Piles va ser restaurada el 1986 per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, sent hui dia la millor conservada de la comarca de la Safor. Encara podem gaudir de la seua escala i d’estances al seu interior.