La Safor

Una de les mesquites més importants que es conserven al territori valencià.

Com arribar

S’arriba caminant 10 minuts, des del Monestir de Santa Maria, pel carrer Barx i a l’esquerra, seguint les muralles del temple al llarg d’uns 100 metres. A continuació, seguir els senyals cap a la dreta, entre camps de tarongers, fins arribar al final del camí. Està tancada habitualment, però es pot veure tot l’edifici a través de les portes.

Època
S. XV
Ús primitiu
Religiós
Estil
Mudèjar
Telèfon
96 281 09 20

Estem davant l’últim monument religiós d’origen morísc que queda dempeus a la comarca de La Safor-Valldigna, i té un encant particular, tant pel tipus de construcció com pel seu entorn natural.

L’Ermita de Santa Anna o Antiga Mesquita de la Xara és una de les mesquites més importants que es conserven al territori valencià. Es va construir al voltant del segle XV per donar un lloc d’oració als musulmans que vivien a l’alqueria de la Xara després dels assentaments cristians.

Quan el 1525 es va aprovar un decret que obligava a la conversió dels mudèjars al cristianisme, la mesquita es va reconvertir en església dedicada a Santa Anna.

És de planta rectangular i està orientada cap al sud. Quatre pilars divideixen el seu interior en tres naus. A l’esquerra de la porta hi ha una escala de caragol amb una antiga funció de minaret.

La Quibla és l’element més important del temple, ja que ha d’assenyalar la direcció de la Meca i per tant el lloc on els musulmans han de dirigir les seues oracions. Hui en dia podem veure també els arcs del mihrab al mur de la Quibla. A l’exterior de la mesquita, podem trobar l’antic pou de les ablucions. (Font: https://goo.gl/XVCQHv )